Набавка О набавци за добављаче Често постављана питања

Често постављана питања

Која је разлика између појмова Отворени тендери и квалификације на Вашем сајту у одељку Набавка и тендери?

У Отвореном тендеру се спроводи и поступак квалификације и избора добављача, док се у поступку квалификације само утврђује испуњеност квалификационих критеријума, а затим се квалификованим добављачима упућује затворени позив за достављање комерцијалних понуда.

Не могу да приступим порталу. Како да променим лозинку/иницирам нову лозинку?

Потребно је да попуните захтев за иницирање нове лозинке који се налази на линку ‘Заборавили сте лозинку?’ у прозору за логовање. Након креирања захтева, нова иницијална лозинка ће Вам бити послта на Вашу регистровану е-маил адресу.

Где се налазе упутства за рад у SRM Порталу?

Корисничка упутства за све функционалности Портала, за процедуре за набавку материјала и услуга, могу се преузети на линку ‘Поступак за рад на Електронској платформи’ у прозору за логовање. Упуства су доступна на три језика: српском, енглеском и руском језику.

Како да пошаљем понуду?

Поступак попуњавања и достављања понуде детаљно је описан у корисничким упутствима која се могу преузети на линку ‘Поступак за рад на Електронској платформи’ у прозору за логовање.

Нису ми активне све опције.

Поједине функционалности на Порталу нису доступне уколико користите Интернет претраживач Internet Explorer. Потребно је да Порталу приступите преко претраживача Google Chrome, Mozilla или Microsoft Edge.

Шта значи кад ми је опција обележена црвеним крстићем?

Индикатор ‘црвени крстић’ у реду позиције означава да подаци нису исправно попуњени или да нису попуњени сви обавезни подаци. Сва обевезна поља означена су црвеном звездицом поред назива поља. Потребно је проверити попуњеност свих поља у реду позиције у табели и додтаним пољима позиције која се отворе када се кликне на ред позиције у табели.

Систем ми није приказао нову вредност понуде са измењеним ценама?

Неопходно је кликнути на опцију ‘сачувати комерцијалну понуду’ и након тога систем ће приказати нову вредност понуде са обрачунатим новим ценама..

Да ли је понуда успешно послата?

Понуда је успешно послата уколико се након слања понуде појавио прозор са обавештењем о успешности достављања понуде. Такође, формирају се основи подаци о резултатима успешног достављања понуде.

Не могу да попуним техничку анкету.

Потребно је у сваком реду попунити вредност креитеријума избором вредности из падајућег менија и за Гарантни рок унети само нумеричку вредност (само број без текстуалног дела ‘месеци’). Након тога потребно је кликнути на опцију ‘сачувати техничку анкету’.

Не могу да променим цене у комерцијаним преговорима.

Измена цена у комерцијалним преговорима постаје доступна након клика на опцију ‘Вратити понуду у обраду’ у комерцијалном делу понуде. Након тога колона са ценама постаје доступна за измену. Цене је могуће изменити само за оне позиције понуде за које је добављач позитивно технички оцењен. У супротном, поља са ценама није могуће изменити.

Није ми активна опција ‘Вратити понуду у обраду’ у комерцијалним преговорима.

Приликом преласка на достављање понуда потребно је селектовати ред са жутим узвичником, на почетном селекционом екрану.

На почетном екрану не видим све процедуре.

На иницијалном екрану након логовања у систем налазе се само процедуре које су активне (отворене) за пријем комерцијалних понуда. Завршеним процедурама може се приступити активирањем индикатора за преглед завршених процедура на иницијалном екрану.

Добио сам позив за учешће, али не видим процедуру на Порталу.

Обратити пажњу да ли је позив за учешће за процедуре за набавку материјала или услуга и у зависности од тога изабрати одговорајућу картицу на Порталу.